Πώς το να διδάσκω Krav Maga στα παιδιά με κάνει κάθε μέρα έναν καλύτερο άνθρωπο.

IMG 20170629 1905392web opΞεκίνησα να διδάσκω Krav Maga σε παιδιά θυμούμενος τη δική μου παιδική ηλικία και στην πορεία αναγνώρισα πόσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να γίνει και πόσο θα διευκόλυνε τη ζωή τους εάν το μάθαιναν και αυτά.

Πλέον γνωρίζοντας το τόσο, ανακάλυψα ότι είναι πολλά παραπάνω, είναι τρόπος ζωής ή μάλλον είναι ο σωστός τρόπος ζωής!

Αν αφαιρέσεις από το Krav Maga όλες τις τεχνικές περί αυτοάμυνας και κρατήσεις τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία εύρεσης λύσεων σε όλα τα προβλήματα, τότε θα δεις πως δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα σύστημα διαπαιδαγώγησης το οποίο στη πραγματικότητα σε μαθαίνει να σκέφτεσαι, σε βοηθά να βρίσκεις λύσεις και να επιλέγεις την καλύτερη για τη δεδομένη στιγμή.

Η βασική του αρχή είναι να πορεύεσαι εν ειρήνη και πάντα η ειρηνική λύση θα είναι η πρώτη μας επιλογή (εάν αυτή υπάρχει). Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά (ή αλλιώς ενήλικες), ωστόσο στα παιδιά είναι πολύ πιο εμφανές.

Πώς ξεκινάει ένα μάθημα Krav Maga για παιδιά; Φυσικά με ένα καλό προσχέδιο μαθήματος. Υπάρχουν διάφορα στάδια για να ολοκληρώσεις ένα μάθημα, όπως το ζέσταμα, κάποιο παιχνίδι, τεχνική κλπ., για εμένα όμως το πιο σημαντικό μέρος του μαθήματος είναι το πρώτο κομμάτι: Ποιο μάθημα ζωής θα πάρουν τα παιδιά μέσα από το σημερινό μάθημα;

Για παράδειγμα, η υγιεινή διατροφή είναι ένα μάθημα ζωής, πώς μπορείς όμως να διδάξεις ένα παιδί να τρέφεται σωστά; Το εύκολο (αλλά μη αποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις) είναι να του το πεις, όμως πόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι εάν του το δείξεις! 5 λεπτά λοιπόν πριν ξεκινήσει το μάθημα και αφού έχουν αρχίσει τα παιδιά να μαζεύονται, θα φάω ένα φρούτο, ένα παστέλι ή μία χειροποίητη μπάρα δημητριακών. Τις περισσότερες φορές κάποιο παιδί θα ζηλέψει και θα θελήσει να δοκιμάσει, γι’ αυτό και έχω φροντίσει να έχω μερικά ακόμα. Έτσι, το παιδί αντί να του πεις να τρώει φρούτα, του δείχνεις ότι τα τρως εσύ.. "Αφού το κάνει ο δάσκαλος είναι καλό, θα το κάνω κι εγώ!"

Πηγαίνοντας στη σχολή θα προσέξω τη συμπεριφορά μου, έχω έναν επιπλέον λόγο να φορέσω ζώνη ή κράνος, έναν επιπλέον λόγο να είμαι ήρεμος και συνετός οδηγός, γιατί αυτή η συμπεριφορά θα αποτυπωθεί στα μυαλά σφουγγάρια των παιδιών και η εντύπωση που θα τους δώσω σίγουρα θέλω να είναι η καλύτερη!

Όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσω μία δύσκολη κατάσταση, που ίσως σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ύψωνα τον τόνο της φωνής μου, όμως αυτό είναι κάτι που δεν θα μου δώσει λύση (οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε), έχω ένα δεύτερο καλό λόγο για να κρατήσω τη ψυχραιμία μου και να μείνω ήρεμος. Πρέπει να είμαι το καλό παράδειγμα και να λύνω τα προβλήματα μου με διάλογο (δουλεύει, δοκιμάστε το!).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και άλλες ακόμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και δεν χωράνε όλες σε ένα άρθρο, ακόμα και όταν δε βρίσκομαι μπροστά σε παιδιά, ακόμα και όταν είμαι μόνος μου, έχω στο μυαλό μου πως πάντα ένα άγρυπνο μάτι με κοιτάζει συνεχώς και έπειτα σκέφτομαι, είσαι το πρότυπο που οι μαθητές σου πρέπει να δουν; Εάν όχι, το αλλάζω αμέσως και έτσι κάθε μέρα γίνομαι ένας καλύτερος άνθρωπος!